Tuesday 12 April 2011

11.nädal Arvutipõhine testimine

Minu arvates saab teste teha ka lihtsamal kujul kasutades googledocsi. Ka SMARt puutetahvli tarkvara laseb teha päris toredaid teste, eriti väiksemaid silmas pidades. Tõsi, seal ei saa hästi erinevaid küsimusetüüpe kombineerida: üks test on ikka ühetüübiliste küsimustega. Väiksemate jaoks sobib see siiski nii kordamiseks kui ka testimiseks.
Endale meeldib rohkem kasutada testimiseks nn avatud küsimusi. Kasutan ka etteantud vastustega küsimusi, aga igas testis on kindlasti küsimus, mis lapselt nõuab mõtlemist, arutlemist ja vastamist nn probleemküsimusele. Ka kasutan meelsasti küsimusi, mis nõuavad lapselt ka veidi nuputamist- teistlaadi mõtlemist: seda küll rohkem lisaülesannetena testi lõpuosas.
Olen loonud ise päris palju erinevaid töölehti ja püüdnud jälgida, et küsimused oleks erinevad: siis väsivad lapsed ka neid tehes vähem (vaheldusrikkus hoiab vaimu virgena).
Ma kasutan teste, aga ma ei ole ise seda tüüpi õpetaja, kes pidevalt lapsi testib ja kontrollib. Samas saab teste teha ka kordamiseks, see ei pea olema vaid teadmiste kontrolli vahend. Peaasi, et õpetajad nendega üle ei pinguta, sest kontrollida on teste lihtsam, kui näiteks loovamat lähenemist nõudvaid probleemülesandeid.

Katsetasin testi tegemisel enda jaoks täiesti uut vahendit TATS. Ja kuigi algul mõni asi ei olnud kohe kergelt hoomatav, siis väga keeruliseks seda vahendit ei pea. Sain hakkama. Kasutasin mitmikvalikuid, ühendamist, järjestamist ja lünkade täitmist. Oleksin tahtnud teha ka pilte ja teksti ühendava küsimuse, aga ei leidnud selleks võimalust. Kas seda seal teha saab? Pilti üles laadida saab: seda nägin.
Grupi loomine ja lastele testi saatmine tundus ka päris mugav. Proovisin: test jõudis adressaadini ja oli täidetav.
Test asub siin.
Kahjuks pole ma veel PETSiga ühendust saanud, et see sinna üles panna. Kui õnnestub, siis teen seda.

3 comments:

  1. Ei ole küll katsetanud otse puutetahvlil, aga lisamooduli Responses abil saab küll erinevate küsimusetüüpidega teste teha ja pärast arvutis puldi simulaatoriga (ja muidugi ka pultidega) vastata.

    ReplyDelete
  2. Mida Sa mõtled pilte ja teksti ühendava küsimuse all? Kas midagi sellist?

    ReplyDelete
  3. Just. Kus oleks pilt ja selle järgi täidetav ülesanne.

    ReplyDelete